Yabancı Oyuncu Sorunsalı

Posted by

TFF 1. Lig’de sezonun ilk yarısı tamamlandı. Geride kalan 17 haftada 108 yabancı uyruklu futbolcu 18 takımdan oluşan ligin 16 takımında forma giydi. TFF 1. Lig ekiplerinden İzmir ekibi Altınordu ile Bursaspor ise sadece yerli oyunculardan kurulu bir kadro ile sezonun ilk yarısını tamamladı.

108

Ülkemizde futbolun Süper Lig’in ardından en üst düzey ligi olan TFF 1. Lig’de ise yabancı oyuncu kuralı şu şekilde: TFF tarafından belirlenen kural gereği her takım en fazla 10 oyuncuyu kadrosunda bulundurabiliyor, bu 10 oyuncudan en fazla 6’sı maç kadrosunda ve yine en fazla 5’i de maçta görev alabiliyor. Tüm bu bilgileri aklımızda tutalım.

TFF 1. Lig maçları şahsi kanaatimce gol yemeyelim de bir şekilde gol atarız şeklinde geçen organize ataklardan uzak Süper Lig maçlarından daha kaliteli ve seyir zevki daha yüksek geçiyor.

TFF 1. Lig’de 2020 – 2021 sezonunun ilk yarısında geride kalan 17 maçta 108 yabancı futbolcu toplam 139 gol atmayı başardı. TFF 1. Lig‘in ilk devresinde ise toplam 397 gol atıldı.

18 takımın yer aldığı ligde 508 futbolcu görev yapıyor. Yerli futbolcularımızın üretkenlik değeri maç başına 0,64 gol olurken, ligde görev yapan yabancı futbolcularımızın üretkenlik değeri 1,28 oldu.

Yabancı Futbolcu Yerli Gelişimine Engel Mi?

Yazımızın üst kısmında verdiğimiz değerleri değerlendirirken şunu da unutmamak gerek yabancı TFF 1. Lig’de oynayan yabancı futbolcularımız ağırlıkla hücum oyuncusu. Gol üretkenlik değerinin yüksek olması beklendik bir şey. Ancak kulüp yönetimlerinin artık şunu anlaması lazım; oynanan oyunun kalitesini yerli ya da yabancı oyuncu değil futbol anlayışı, emek, çalışma, azim ve planlı harcamalar belirler.

TFF 1. Lig’de yer alan takımlarımızın çoğunun yönetimi Süper Lig takımlarının yönetimlerine ders verebilecek nitelikte. Scout ekipleri tarafından 50 bin Euro vb. ücretlere keşfedilen genç yetenekleri burada parlatıp milyon Eurolara büyük takımlara satarak ciddi paraları kulüplerinin kasalarına sokuyorlar.

Peki ama bunu Süper Lig’de neden yapmıyorlar ya da yapamıyorlar? Cevap basit risk alma kabiliyeti yok. Risk almayan, alamayan yönetimler ise tesadüfen başarılı olabilir fakat istikrarlı bir başarı gelemez.

Öte yandan elde ettikleri transfer (gerek yerli gerekse yabancı oyuncu) gelirleri ile alt yapıya ciddi yatırımlar yapan 1. Lig kulüplerimizin yetiştirdiği bazı futbolcular Süper Lig’e ayak bile basmadan astronomik bedellere Avrupa’ya transfer oluyorlar.

Bırakın ilerlemeyi yerinde bile sayamayan bu çarka Süper Lig ekipleri bir son vermeli ve TFF 1. Lig ekiplerinin yönetimlerinin başarılı yönetim politikalarından ders almalı. Futbolda başarı milyon Eurolara miladı dolmuş 35 yaş üzeri isimleri takıma katarak ya da milyonlar harcayıp 15 – 20 futbolcuyu bir sezonda takıma katarak gelmiyor. Planlı, programlı bir proje ortaya koyup ne olursa olsun disiplinden vazgeçmeyerek geliyor başarı.