Selim Sırrı Tarcan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ni kurarak ülkemizi olimpik sporlar ile tanıştıran isim. Türk Spor Tarihi’nde önemli bir yere sahip olan Selim Sırrı Tarcan’ın hayatını sizin için araştırdık…
Larrissa’da Dünyaya Geldi
Selim Sırrı Tarcan, 1974 yılında Yunanistan sınırına dahil olan Larissa’da (şimdiki adıyla Yenişehir) dünyaya geldi. Babasının adı Yusuf, annesinin adı ise Zeynep’ti ile başlayıp son olarak hayatında; Selim Sırrı Tarcan yine aynı yıl, IOC’ye üye olarak kabul edildi.
1909 senesinde Berlin birleşmesinde Osmanlı Olimpiyat Cemiyeti’ni ilk kez temsil etti. Sırasıyla Lüksemburg, Budapeşte, Stockholm, Lozan, Paris, Prag ve Budapeşte birleşimlerinde de Osmanlı’yı temsil eden Tarcan’ın çabalarıyla Osmanlı Devleti, IOC üyeliğine resmen kabul edildi.
Doğumundan kariyerinin belli bir yerine kadar geldiğimiz yazı dizimizin ikinci kısmına geldik
Tarcan Ayrıca Türkiye’de Voleybol ve Boksun Kuruculuğunu da Yaptı
Selim Sırrı Tarcan, Osmanlı Milli Olimpiyat Cemiyeti’nin kuruculuğunun yanı sıra Türkiye’de voleybol ve boksun kurucusu olarak da kabul görüyor.
İsveç’te folklor çalışmaları yürüten Selim Sırrı Tarcan, Osmanlı Devleti’nde ilk folklor çalışması yapan kişi oldu. Ege Bölgesi’nin zeybek oyunlarını derleyerek İstanbul halkına tanıtmaya çalıştı.
Selim Sırrı Tarcan, hayatı boyuncu Türkiye’ye birçok ilk ile tanıştırmasının yanı sıra 58 kitap, 2 bin 500 makale yazdı. Ayrıca Tarcan, 520 konferans verdi.
Deneyimli spor insanı, kurucusu olduğu Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nde 4 yıl başkan olarak görev aldı.
Osmanlı I. Dünya Savaşı Nedeniyle İhraç Edildi
1919 yılında Osmanlı Devleti, Almanya, Avusturya – Macaristan ve Bulgaristan, Birinci Dünya Savaşı’na sebep olmaları gerekçesiyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden ihraç edildi. 1921 senesinde bazı üyelerin karşı çıkmasına rağmen Baron Pierre de Coubertin’in ısrarı üzerine Tarcan’a IOC temsilciliği unvanı geri verildi.
Osmanlı Devleti’nde tekrar bir olimpiyat komitesi kurulmasına karar veren Selim Sırrı Tarcan, 25 Haziran 1922’de yeni adıyla Kaim Cihan Müsabakalarına İştirak Cemiyeti’ni kurarak başkanlığa Hasip Bayındırlıoğlu’nu getirdi. Çok uzun süre faaliyet gösteremeyen cemiyet kısa bir sonra feshedildi.
Yeniden Osmanlı Komitesi’ni faal hale getirmek için çabalayan Tarcan, cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından çalışmalara başladı. Yeni cemiyetin adı, bugüne kadar uzanarak gelen Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi oldu.
Bir dönem siyasete atılarak milletvekili olarak görev yapan Selim Sırrı Tarcan, 2 Mart 1957’de İstanbul’daki evinde vefat etti.