Halo Sistemi Hayat Kurtardı

Posted by

Yarış tutkunları, Formual 1’de sezonun 10. yarışında bu hafta sonunda Britanya Grand Prix ile mükemmel bir yarış izlediler. Sıralama turlarından yarışın kendisine, yarış başındaki kazadan Sergio perez, Carles Lerclec ve Krallık tarafından Sir unvanı verilen Sir Lewis Hamilton’un kıyasıya mücadelesine kadar hatıralardan kazınmayacak birçok olay bu hafta Silverstone Pistinde yarış tutkunlarının karşısındaydı. Yarışa damga vuran asıl olay ise büyük kaza ve Halo sistemi oldu.

Britanya Sıralama Turları

Sıralama turları yağmur altında gerçekleştirilen yarışta Kıyasıya bir mücadele görüldü. Ferrari ekibinden Carlos Sainz kariyerinin ilk birinciliğini alırken onu Red Bull takımından Sergio Perez takip etti. 3.lük ise Mercedes ekibinden ev sahibi Sir Lewis Hamilton’un oldu.

Yarış içi geçişlerin çokça görüldüğü Britanya Grand Prix’inde 48. turdakı Carles Lerclec, Sergio Perez ve Lewis Hamilton mücadelesi nefesleri kesti. Yarış bu şekilde geçerken şimdi ise en önemli konuya değinme zamanı geldi. Yarışın ilk turunda çok büyük bir kaza gerçekleşti. Bu kazaya Alpha Tauri’den Yuki Tsunoda, Alpine’den Esteban Ocon, Mercedes’ten George Russell, Alfa Romeo’dan Guanyu Zhou ve Willams’tan Alexander Albon’un araçları karıştı. Kaza sonucunda Russell, Albon ve Zhou’nun araçları, yarış dışı kaldı.

İşte bu noktada Alfa Romeo sürücüsü Guanyu Zhou takla atarak büyük bir kaza geçirdi. Kaza sonucunda burnu bile kanamayan Zhou’nun hayatını kurtaran ise halo sistemi oldu. Peki ama bu halo sistemi nedir, ne zaman Formula 1’e dahil oldu bir göz atalım.

Halo sistemi

Halo Sistemi

Formula 1 araçlarında 2018 yılında alınan bir kararla eklenen ve yaklaşık 4 yıldır kullanılan Halo sistemi kısaca sürücülerin baş kısmının üstünde bulunana bir koruma sistemi diyebiliriz. İlk başlarda bazı sürücüler tarafından çok eleştirilen Halo sistemi birçok sürücünün hayatını kurtardı. Bunun en iyi örneklerinden biri de Halo sistemini şiddetle eleştiren Haas pilotu Grosjean’ın kazasında yaşandı. 2020 yılı Bahrein yarışında büyük bir kaza geçiren Haas pilotu Grosjean’in çok eleştirdiği sistem sayesinde belki de ölümden döndü.

Geçen haftaki Britanya Grand Prix’inde ilk turda yaşanan kazada da Halo sistemi Alfa Romeo’nun pilotu Guanyu Zhou’nun hayatını kurtardı.

Yaşanan kazada Zhou’nun aracı, ters dönerken kum havuzuna sürüklenerek bariyerleri aştı ve tribün tellerine çarptı.

23 yaşındaki pilota ilk müdahale derhal pistte yapılırken, sonrasında tedbir amaçlı sağlık merkezine götürülen Zhou’nun taburcu edildiği ve durumunun iyi olduğu açıklandı.

Kazanın ardından Formula 1 araçlarında kullanılan “Halo” bir kez daha gündeme geldi.

Pilotların araç içerisinde yer aldıkları bölümün önüne eklenen bu sistem, üç noktadan araca bağlanıyor. Eklenen bu sistemle birlikte pilotların yaşayabileceği kazalardan en az hasarla ayrılmaları amaçlanıyor. Araçların aerodinamiği için Halo’yu takımların yerleştirmesine izin veriliyor. Ancak Halo’nun takımlar tarafından üretilmesine izin verilmiyor.

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), 2017’de aldığı kararla 2018 sezonundan itibaren Formula 1, Formula 2, Formula 3, Formula Regional, Formula E ve Formula 4 araçlarına Halo’nun ekleneceğini ve bu sisteminin kullanımının zorunlu olacağını açıkladı.