“Free Agent” Avı Artık Gerçek Hayatta

Posted by

Sözleşmesi Biten Futbolcular Saçacak Parası Kalmayan Kulüplerin Radarında

Futbol ile ilgilenen her insan elbet hayatının bir köşesinde “Free Agent” tabirini duymuştur. Fifa, Pes gibi futbol oyunlarını oynayan nesillerin menajerlik kariyerlerinde transfer bütçesi az olan takımlarla sözleşmesi biten boştaki yıldız isimleri avladığı bir olaydan bahsediyorum.

Ben de dahil hepimiz en az bir kez bonservisi elinde olan futbolcuyu yüksek maaş ile takıma alır bir sezon oynatıp parlatıp ve satarak kulübün bütçesine daha çok para koymaya çalışırdık.

Oyunlarda uygulanan bu taktik artık korona virüs salgınının yüzümüze tuttuğu ayna ile gerçek olmak üzere.

2013 yılında Gareth Bale’in 100 milyon Euroluk astronomik bir bonservis bedeli karşılığında Real Madrid’e transfer olması ile başlayan “bas parayı al en iyi(!) oyuncusu” mantığı artık bitmek üzere.

Gareth Bale’in rekor bonservis bedelinin ardından belki de ligimizde 2 – 3 takım kurabilecek bir bütçeye Manchester United 105 milyon Euro’ya kadrosuna Paul Pogba’yı, Barcelona ise yine 105 milyon Euro’ya Ousmane Dembele’yi kattı!

Tam daha da çılgınca bir transfer olamaz derken PSG tam 222 milyon Euro’ya Neymar’ı transfer etti. Geleceği düşünülmeden yapılan bu transferlerin bazıları takımlarına muazzam zararlar ettirdi.

Bunlara örnek vermek gerekirse Dembele’nin güncel piyasa değeri 50 milyon Euro ve 2020 – 2021 sezonunda 9 kez forma şansı yakalayan futbolcu yalnızca 2 gol atmayı başardı!

Korona virüs ile tüm dünya ekonomisinde küresel çaplı bir küçülme görülürken, maddi anlamda çarkı zor döndüren futbol kulüpleri geçmişte yaptığı hatalı transferlerin bedelini pandemi sürecinde ödedi.

2020 yaz transfer sezonunda göreceli olarak transfer bütçeleri küçülen futbol takımları Avrupa’da 50 milyon Euro üzeri bonservis bedeli bulunan 10 futbolcunun transferini bitirebildiler.

Bazı Kulüpler Yıldız Futbolcularını Ellerinden Kaybederken 1 Kuruş Bile Para Kazanamayacaklar

2021 yılında birçok yıldız futbolcunun sözleşmesi bitecek. Korona virüs pandemisi ile yüzlerine ayna tutulan kulüp yönetimleri geçmişte yaptığı hatalar yüzünden zarar etmeye devam ediyor ve edecek.

Daralan futbol endüstrisinde  tribündeki seyircinin yokluğunun yanı sıra yayın ve diğer ürün gelirleri de azalan futbol kulüpleri gelecek sezon kadrolarını güçlendirmek adına bonservisi elinde olan futbolculara (Free Agent) yöneliyor.

Aralarında efsane isim Lionel Messi’nin de bulunduğu futbolcuları bedava kadrosuna katmaya çalışan kulüpler arasında adeta “Free Agent” savaşları çıkacak. Yıldız futbolcuları ile sözleşme yenileyemeyen kulüpler ise hem takımın önemli isimlerinden birini kaybedecekler hem de bu isimlerden bonservis geliri elde edemeyecekler.

İşte sezon sonu sözleşmesi bitecek ve transferleri için çalışmalara Bosman kuralı (sözleşme bitiş tarihinden 6 ay öncesinden futbolcularla ön anlaşma sağlanabilir) gereği şimdiden başlanan bazı isimler.

Avrupa’da top koşturan ve sezon sonunda bonservisi elinde olacak bazı yıldız isimler ise şöyle: Lionel Messi, David Alaba, Sergio Ramos, Hakan Çalhanoğlu, Gianluigi Donnarumma, Sergio Aguero, Memphis Depay ve Angel Di Maria.

Süper Lig’de sözleşmeleri yenilememeleri halinde takımlarından ayrılması beklenen bazı isimler ise; Vincent Aboubakar, Arda Turan, Fernando Muslera, Emre Akbaba, Dorukhan Toköz, Ömer Bayram, Gökhan Gönül, Pappis Cisse ve dahası…

Krizi fırsata çeviremeyen takımların korona virüs ve sonrasındaki yeni düzende kan kaybı devam edeceğe benziyor.