
AK Parti tarafından hazırlık aşamasında olan “Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasa Teklifinde sona gelindi. Teklif taslağına göre kulüp başkanları ve yöneticileri bütçe dışı harcamalardan sorumlu olacak. Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) bağlı olan kurullar ise bağımsız hale getirileceği belirtildi.
Süper Kulüplerinin başkanları ve yöneticileri kendi dönemlerindeki mali yükten sorumlu olacak. Kulüplerde şirketleşmenin önü açılacak. Altı aydan fazla hapis cezası alan kişiler kulüplerde yönetici olamayacak.
Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasa Teklifinde sona gelindiği belirtildi. Milliyet Gazetesi’nde yapılan haberlere göre çalıştay sonrası teklif metni düzenlendi. Teklifin futbol sezonu bitmeden Meclis’e sunulması bekleniyor.
Spor Kulüplerinin dernek statüsünden çıkarılıp şirketleşmenin önünü açan düzenlemeye göre, yönetimlerinde sorumlulukları artırılacak. Her yönetim kendi dönemine ait, bütçe dışı harcamalardan sorumlu olacağı açıkladı.
Hapis Cezası Alan Kulüp Yönetiminde Yer Almayacak
Hazırlanan teklif taslağına göre, altı aydan fazla hapis cezası almış olan, affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine, anayasal düzene ve devlet sırlarına karşı işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan hükümlü olanlar kulüplerin yönetim kademesinde görev alamayacak.
Yasa teklifine göre kulüplerin denetimi kamu eli ile yapılacak. İnsan Hakları Mahkemesi karası ile birlikte, Türkiye Futbol Federasyonu’na bağlı olan Tahkim, Profesyonel Futbol Disiplin ve Merkez Hakem Kurulu bağımsız hale getirilecek.
İlerleyen süreçte 15 kulüp birleşerek Spor Kulüpleri Federasyonu, ülke genelinde ise en az 30 federasyonunun katılımı ile de Spor Kulüpleri Konfederasyonu kurulabilecek. Her federasyonunun yönetiminde ilgili spor branşının milli sporcuları yer alacak.
Kulüplerin Borcu Giderek Büyüyor

Türk futbolunun kurtuluşu olarak görülen Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifinde çalışmalar tüm hızla devam ediyor. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Kulüpler Birliği Vakfı ile birlikte yaptığı toplantıda 2. Ve 3. Lig kulüpler birliği ile de kanun teklifini inceledi.
Türkiye’de borcu 15 milyar lirayı geçen Süper Lig ekipleri içine düştüğü ekonomik problemler, mart ayından itibaren ülkemizde de görülmeye başlanan korona virüs salgını nedeni ile etkisini daha da artırdı.
Süper Lig’de dört büyükler olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor kulüplerinin borcu, son yıllarda önemli bir artış göstermiş ve 13 milyar lirayı geçmiştir. Kulüplerin borcunun artmasının nedenleri arasında en önemli nokta dövizdeki kur farkı ve gelirlerin azalması ile birlikte yapılan transferlerdir.